Haritadan Firma Ara
  Mehmet Çete  
 
 
  Fikir Köşesi
  Tüm Yazılar
  Tüm Yazarlar
  Yazarın Tüm Yazıları
  Tüm Şiirler
  Yazarın Özgeçmişi
 
Web Siteniz Yok mu?
 
  Vücudunuzdaki Yağlara Veda E...
  Vücudunuzdaki metabolizmayı hızlandırarak, yağları eritmenin püf noktaları yiyecek...
  Yazının Devamı »
 
  Erkekler Neden Aldatır?
  Araştırmalar, erkek çocuğunun birden fazla ve farklı kadın tarafından büyütüldü...
  Yazının Devamı »
 
 
 
 
izlenme: 1762 
|
Web Siteniz Yok mu?
Açlık, Oruç ve Baş Ağrısı Nasıl Geçer?
resmi büyüt

11 ayın sultanı Ramazan geldi. Oruçlar tutulmaya, dostlarla ve akrabalarla keyifli iftarlar yapılmaya başlandı. Ancak bilindiği gibi yılın en uzun günlerini yaşadığımız Haziran ayında oruç tutuyoruz ve bu yüzden bazen ufak tefek bazen de biraz daha büyük sorunlar yaşayabiliyoruz. Bu sorunların başında da baş ağrıları geliyor. Hem açlık hem susuzluk uzun yaz günlerinde baş ağrısına neden oluyor. Peki, oruç tutarken baş ağrısını nasıl geçirebiliriz?

Öncelikle migren gibi çok şiddetli ağrılara neden olan bir rahatsızlığınız yoksa ağrınızı oruçluyken de geçirebilirsiniz. Migren rahatsızlığı olanlar da ilaçlarını sahur ve iftar saatlerine göre düzenleyerek atak geçirmeden oruç tutabilir. Ağrılar başladığında kişiler nefes ve gevşeme egzersizleri yardımıyla ağrılarından kurtulabilir. Nefes egzersizleri ağızdan alınan nefesin burundan verilmesiyle yapılabilir. Vücut bu sayede oksijen alır ve kan dolaşımı hızlanır. Gevşeme egzersizleri ise kişilerin sessiz ve sakin bir ortamda yapmasıyla daha da etkili hale gelir. Telkin edici sözler, sevilen müzikler bu konuda yararlı olacaktır. Başın ve boynun yavaş hareketlerle oynatılması da stresi azaltmada ve ağrıyı kesmede yardımcı olacaktır.

Bu gibi egzersizlerin yanında doğadan da yardım alabilirsiniz. Limon aromatik kokusunun yanı sıra ağrı kesici özelliğe de sahiptir. Bir parça limonu elinizde ovarak macun kıvamına getirin ve yüzünüz ile alnınıza sürün.

Stres nedeniyle baş ağrısı çekiyorsanız bitkisel bir esans olan lavanta yağından yardım alın. Yastığınıza damlattığınız birkaç damla lavanta yağı, baş ağrınızı azaltmakta yardımcı olacaktır.

Sıcak bir duş almak sizi gevşetecek ve rahatlatacaktır. Eğer duş alma şansınız yoksa ayaklarınızı sıcak su dolu bir kaba koyabilir ve böylece gevşeme sağlayabilirsiniz.  

Başınıza kısa bir süreliğine buz torbası koymak da oruçluyken baş ağrınızın geçmesine yardımcı olacaktır. 

 

Oruç ve Açlık

İslamiyet’te sabretmeyi öğrenmek, empati kurabilmek, açlığı öğrenebilmek gibi pek çok amaca hizmet eden orucu tutmak farz. Bunun yanında sahurda ve iftarda yenilen içilene dikkat edildiğinde orucun sayısız faydası olduğu uzmanlar tarafından kanıtlanmıştır. Pek çok yabancı ülkede ise bağışıklık sistemi düşük olan hastaların iyileşebilmesi için kurulmuş açlık klinikleri vardır. Bu kliniklerde ki yöntemler oruçla birbirine oldukça benzer. Orucun faydalarından birkaç tanesine örnek verecek olursak; vücut sürekli yemek yediğinde detoks görevi yapan organlar yavaşlamaya başlar çünkü karbonhidrat, yağ, nişasta ve protein gibi gıdalar ufak yapı taşlarına dönüştürülerek enerji sağlanmaya çalışılır. Bu nedenle de detoks işlemi yapılamaz. Açlık zamanı ise karaciğer ve böbreğin bu yapı taşlarından kurtularak, iyon dengesini sağlaması açısından büyük bir fırsata dönüşür. Böylece oruç esnasında hem organlar temizlenir hem vücut zehirli atıklardan kurtulur hem de bağışıklık sistemi güçlenir.

Oruç tutmak bunun dışında daha farklı şeylerde de fayda sağlamaktadır ancak uzun yaz günlerinde bizi sıkıntıya sokan bir durum vardır. O da açlık. Özellikle çok erken kalkan ve ağır işlerde çalışan kişiler çok fazla enerji sarf ettiği için baş ağrısı ya da vücudun farklı yerinde oluşan ağrılar çekmekte, susuzluğun yanında açlık hissiyle de mücadele etmek zorunda kalmaktadırlar. Ancak oruç esnasında açlık hissini azaltacak bazı püf noktaları mevcuttur. Bunlardan bahsedecek olursak:

Oruç tutarken uzun saatler aç kalınacağı için mineral ve vitamin ihtiyacı fazladır. Bu yüzden sahur kahvaltı gibi düşünülmeli ve asla atlanmamalıdır.

Sahuru yaparken yediklerimiz de büyük önem taşır. 2 ceviz, 10 fındık, 7 badem sahurda  mutlaka tüketilmesi gereken besinlerdir. Çünkü bu besinlerin içerdiği yağ beyne tokluk sinyali gönderir. Bunların yanında süt, yoğurt, peynir, pekmez ve meyve gibi besinlerin tüketilmesi de sağladıkları enerji bakımından oldukça önemlidir. Protein kaynağı olan yumurta uzun süre tokluk hissi veren besinlerin başında gelir. Tam tahıllı ve buğday ekmekleri ise pide ve beyaz ekmeğin yerine tercih edilmesi gereken ekmeklerdir. Çünkü bu ekmekler lif içerirler ve bu sayede tokluk hissini uzatırlar.

İftarla sahur arasında geçen sürede 2 litreye yakın su tüketmek gerekir. Bunun yanında sahurda en az yarım litre su içilmesi de sağlık açısından oldukça önemlidir.

Sahurda ya da iftarda kapsaisin maddesi içeren bir adet kırmızıbiber tüketmek gün içinde iştahı azaltacaktır. İçerdiği madde bağırsaklardan beyne aç olma mesajını yavaşlatmada ve iştahı düşürmekte etkili olur. 

 
Eklenme Tarihi: 04/07/2015
 
 
Yazılarla ilgili tüm hukuki sorumluluk yazıyı yazan kişiye aittir.
 
 
geri dön
Haberler
sayfa başı
Haberler
tüm yazılar
Haberler
yazdır
Haberler
tavsiye et
|
Yazıya Yorum Bırakın
Misafir Avatar
İsim
E-Posta
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.
  SON EKLENEN YAZILAR
Trakya Üretsin, İstanbul Yesin! 04/02/2016
Büyük Atatürk’ün Vasiyetnâmesi 02/02/2016
Ünlülerin Sıkça Kullandığı Dukan Diyeti Nedir? 12/12/2015
Vücudunuzdaki Yağlara Veda Edin, Nasıl Mı? 05/12/2015
Hazan Mevsiminde, Yaprakların Dansı 26/11/2015
Cumhuriyet'e Giden Yol III: Türkiye Cumhuriyeti'nin İlânı 24/11/2015
Tarihin Akışını Değiştiren Türk 10/11/2015
Cumhuriyet'e Giden Yol II: Türkiye Cumhuriyeti'nin İlânıyla İlgili Son Gelişmeler 06/11/2015
Artık Gözler Vaatlerde, Neydi Bu Vaatler 03/11/2015
Cumhuriyet'e Giden Yol I: KurtuluŞ Savaşi'nda Cumhuriyet İzleri 01/11/2015
Türk Millî Mücadelesi'nin Başlangıcı ( Mayıs-Haziran 1919 ) 27/10/2015
Bir lokma Salçalı Ekmeği Ne Çok Özledim 24/10/2015
Sabahları Yorgun Mu Uyanıyorsunuz? 21/10/2015
24 Nisan Tarihinin Manâsı Ve Dünyadaki Ermeni Soykırım Anıtları 19/10/2015
XIX. Yüzyılda İngiltere?nin Akdeniz Politikalarına Dair 02/10/2015
Erkekler Neden Aldatır? 20/09/2015
Pkk, Şehirlerde Neyin Peşinde? 14/09/2015
Tatilden Dönenler Mutlaka Okuyun? 02/09/2015
Lozan Antlaşması Sonrasındaki Ermeni Pişmanlıkları 31/08/2015
Çin'deki Ekonomik Tsunami Türkiye'yi De Vurdu 26/08/2015
 
 
tüm yazılar